потребител:    парола:
 

КОМПЮТЪРЪТ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НАСОКИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА КДИ

Преди да се премине към конкретна игра децата трябва да се запознаят с компютъра. Това може да стане по различни начини, но е важно компютърът да се представи на децата като една играчка, различна от останалите, която може да прави много и различни неща.

Компютърът е умна играчка- Това е една много умна играчка. С нея ти можеш не само да се забавляваш, но и да научиш много нови неща. Компютърът е твой приятел. Той ще ти задава задачи, а ти ще му отговаряш. Ако сгрешиш или не можеш да отговориш, той ще ти помогне. Нужно е само да бъдеш много внимателен.
За да можеш да общуваш с компютъра, ще ти помогне тази клавиатура и мишката.
Тук следва да се обясни на децата какво представляват клавиатурата и мишката и как се работи с тях.

Запознаването с клавиатурата става по подобен начин:
Запознаване с клавиатурата- Да разгледаме внимателно клавиатурата. Нарича се така, защото на нея има много клавиши с различно предназначение. С едни от тях можеш да пишеш цифри, а с други – букви.
- Най-отдолу има един дълъг клавиш (показва се). Искам да го запомните добре. Той ще ни трябва за някои от игрите.
- Клавишите на най-горния ред няма да ни трябват и не трябва да ги натискате (показ на клавишите).

- Сега да разгледаме клавишите на втория ред отгоре надолу. Там са написани цифрите на числата от 1 до 9. Ние с вас познаваме числата до 10. Когато искате да напишете някое от тези числа, трябва бързо да натиснете съответния клавиш и да махнете пръстчето – ето така (показва се). Ако задържите по-дълго време ще стане грешка и компютърът няма да разбере какво му казвате. Числото десет се пише като бързо натискате 1 и след това 0.
- Най-отдясно на клавиатурата има един продълговат клавиш със знака „+” и над него един квадратен със знака „-”. Това са клавишите за прибавяне и отнемане на предмети или числа. Когато компютърът иска от вас да поправите грешката, ще работите и с тези клавиши.
- Сега да разгледаме и широкия клавиш с една пречупена стрелка (enter) – показвате го. Когато всеки от вас е написал отговор и е сигурен, че е правилен, натиска този клавиш, за да каже на компютъра, че е готов.Така компютърът получава вашия отговор и преценява дали е правилен или не. Ако отговорът е правилен, компютърът ще ви поздрави и ще ви даде нова задача. Ако сте сгрешили – ще ви го покаже с някакъв знак (примигане, звук) и ще повтори същата задача.

- При всяка нова игра ще ви казвам с кои клавиши се работи.

Преди да дадете възможност на децата да играят избраната игра непременно я разучете с цялата група така, както се разучава дидактична игра. Обяснете им правилата, с кои клавиши ще се работи. Проиграйте заедно с тях играта и обяснете всичко, което детето трябва да знае. Не се страхувайте, че то ще я научи толкова лесно и няма да му е интересно.
Заредете на всички компютри играта, настанете децата, седнете на един от компютрите играйте и обяснявайте високо какво трябва да направят. В случая е най-добре, ако разполагате с видеостена, за да могат всички деца да виждат какво правите. Питайте ги дали са разбрали и дали са готови и продължете.

играта се разучава с цялата групаДействайте стъпка по стъпка, след като се убедите, че всяко дете е разбрало игровото действие и правилата. След това върнете играта отначало на нивото и ги оставете да играят сами.

Добре е в началото децата да са по две на компютър, за да могат да си помагат и да общуват. Това ги прави по-уверени и гарантира по-добри резултати. Когато дадена игра е овладяна добре от децата можете да им предложите състезание – кой екип ще завърши нивото пръв. Има вариант да предложите на децата да отбелязват с жетони всяка допусната от тях грешка. Това развива умението за самоконтрол и за контрол върху дейността на другия, когато работят по двама.

Важно изискване за използването на КДИ е тяхното образователно съдържание да е вече познато на децата. Нещо повече, то трябва да е добре овладяно от тях. Компютърът, чрез КДИ, е срадство за обучение, за подобряване на ефективността на образователния процес и в известна степен е обект на познание – дотолкова, доколкото децата научават за някои от неговите възможности, за част от сътавките му и за начина на тяхното използване.
Работата на децата с компютър трябва да продължава не повече от 25-30 минути, като се спазват всички ергономични условия за височина на масичката, на столчето, отдалеченост от монитора и т.н. (виж подрбно описаните изисквания).

РОЛЯТА НА УЧИТЕЛЯ

Учителят може да има различни роли при използването на компютъра в детската градина: да бъде софтуерен критик, съветник на родителите, учител и партньор на децата и нещо повече.
- При подбор на софтуера учителят трябва да съобрази уменията на децата с концепцията на продукта. Дали е съобразена с образователната програма?
Съобразена ли е с познанията и възможностите на децата за работа с компютър?
Как и кога да се представи на детето и да му се дава ли време да я разучава или направо да играе?
Какви са художествените качества на анимацията и сюжета и подходящи ли са за възрастта на децата?

- Както при всички други дейности, така и при работа с компютър учителят трябва да споделя с родителите своите впечатления от детските постижения или неуспехи.
Учителят се нуждае от разбирането на родителите за ролята на компютъра в групата. Да се постарае да премахне или да намали страховете у някои от тях за това, че компютърът може да е пречка за социалицация на детето им.
Родителите трябва да знаят и за избора на софтуер от учителя. Нещо повече – той може да им се препоръча за работа у дома.
При най-малко съмнение за пристрастеност на детето към компютъра учителят трябва да разговаря с родителите и не само да ги предупреди, но да даде своите препоръки.
- Учителят трябва да уважи детските предпочитания, когато използват компютъра.
Изборът на съответния софтуер да става и с участието на децата при водещото мнение на учителя.

- Учителят трябва да е добре запознат с програмите преди да ги предложи на децата. Да ги разучи сам и след това да ги предложи на група деца преди да започнат да ги използват самостоятелно.
Да подбере и подреди игрите в система, което осигурява познавателната активност на децата и улеснява решаване на познавателната задача в тях.

ролята на учителя- Учителят трябва да наблюдава работата на децата и да развива умението им да използват компютъра, за да подобри ефективността му. Да следи как го използват. Да знае какви нива на играта упражняват.

Във всеки един момент от работата им с компютър учителят трябва да има готовност да стане техен партньор, да помогне, когато го помолят или да коригира, когато грешат.
По време на заниманията той трябва да бъде най-често до най-нуждаещите се, да ги провокира с въпроси, да ги окуражава при верен отговор, независимо че и компютърът го прави, да ги коригира внимателно при грешка и да стимулира тяхната актив-ност.
По-плахите и несигурни деца имат голяма потребност от подкрепа и поощрение. Правилната оценка може да ги стимулира за продължаване на играта.
- Учителят е организатор на средата и начина за работа с компютрите. Той разпределя играещите групи, мотивира се пред децата за своя избор и следи за реда в залата. Осигурява занимания за онези, които в момента не играят на компютър, за да не пречат на останалите.

Публикувано в: За Учителите

12345 (3 гласа, средно: 5,00 от общо 5)
Loading ... Loading ...

4 Коментари »4 Коментара to “КОМПЮТЪРЪТ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА”

  1. jidi казва:

    Статията е много полезна.Радостно е че вече се заговори и за компютърът в дг, като средство за обучение.Би било чудесно, ако се обезпечат дг поне в една малка част от страна на техническа база, както това се стори в училищтата – дано това не е само едно добро пожелание.Благодаря ви за информацията, ще очакваме още по темата.

  2. Радвам се, че статията е полезна за учителите! Дано да достигне до повече от вас! Колкото до материалната база – да би било добре да има компютри и в ДГ, но при добро желание може да се работи и с 1-2 компютъра. Важното е да има желание, да има методически насоки и може да се постигне напредък. Очаквайте в най-скоро време една игра онлайн, а след това и още.

  3. slyn4ice казва:

    и по тази тема се прекалява,както с изучаването на английски език.Замислете се какво се отнема на децата с тези безкрайни изисквания и напъни да се обучават непрекъснато,а се забравя,възпитанието.вместо да се носим по течението е добре да се огледаме и да помислим.

  4. gal4eeeto казва:

    Подкрепям идеята ИКТ да навлязат в ДГ, но е много важно учителите да имат изключително добра подготовка, такт и умение да ги използват.

Оставете коментар

Трябва да сте влезли за да коментирате.