потребител:    парола:
 

Дарете детето си с обич и внимание

Много често чуваме, че първите 7 години от живота на човека са много важни. Или казват за някой зле възпитан човек, че му липсват пъврите 7 години.
Какво означават тези думи?
Защо на първите 7 години се отдава такова значение?
Не са ли това само празни приказки?

Ще се опитам да разпръсна всякакви съмнения около тази мъдрост. Защото, ако не е лесно да се роди едно дете, то още по-трудно е да го отгледаш и възпиташ.

Ето какво казва великият Лев Николаевич Толстой за тази възраст: „Нима не съм придобил тогава всичко онова, което сега е у мен; и толкова много, и толкова бързо, че през целия си останал живот не съм придобил и една стотна от него? От петгодишното дете ме дели само една крачка. А от новороденото до петгодишното дете разстоянието е огромно“.

Да започнем най-напред с новороденото, неговите емоции, които възникват с появата на детето на белия свят и се развиват през цялото детство.
Грешат родителите, които смятат, че новороденото нищо не разбира и няма нужда от нежност и внимание. Също толкова грешат и тези, които смятат, че няма нищо по-лесно от това да обичаш детето си. Лесно е да обичаш, когато обичта носи само радости. Но децата не винаги ни радват. Те биват непослушни, правят бели, често ни тревожат със своите болести или с лошия си сън. Това в никакъв случай не трябва да намалява нашата любов към тях. Напротив, обградете своята рожба с много внимание и любов и няма да сгрешите.

Обичайте дете не защото е добро, а просто защото го има

Обичайте дете не защото е добро, а просто защото го има. Постъпвайте така, както постъпват любителите на животни със своите любимци – те просто ги обичат и им се радват, без да очакват някаква отплата за това. Не се страхувайте да изразявате своите чувства пред детето, особено ако те са положителни. Малкото човече усеща по ласките, по изражението на лицето и най-вече по интонацията на гласа, какво е отношението на възрастния към него. Когато майката е неспокойна, нервна, припряна, когато говори с остър и повишен тон, всичко това се предава на бебето. Дете, което усеща постоянно обичта на своите близки, което знае, че за него се грижат, че е защитено, расте уверено и под знака на доверието към света.

Потърсете причина за плача

Ако детето е капризно и неспокойно, ако плаче и се сърди, и причината не е в неговото здравословно състояние, непременно я потърсете в социално-емоционалната среда. Разбирам, че неговото безпокойство и раздразнителност ви притесняват и се предават и на вас. Но не забравяйте, че вашето напрежение се предава на рожбата ви. И така се получава един затворен омагьосан кръг. Някой трябва да отстъпи. Някой, който е по-разумен. Навярно се досещате кой е той? Вие естествено! Вие трябва да преодолеете умората, раздразнителността и неспокойството. Виковете няма да помогнат в този случай. Тук е време да се намеси таткото. Ако майката не е мигнала цяла нощ, ако е уморена и нервна, нека силният и спокоен баща да поеме своята рожба. Неговото спокойствие и увереност веднага се предават и на бебето. Сигурно сте го забелязвали десетки пъти, нали? Чувала съм майки да казват в такива случаи: „То много обича да го носи баща му, когато се върне от работа“. Тогава не се колебайте и го правете редовно.

Когато бебето плаче, не бързайте веднага да го вземете на ръце. Така то ще свикне да бъде винаги в ръцете на възрастните. По-скоро потърсете причината за неговия плач – може би е мокро, гладно, може би му е студено или топло. Има много начини да успокоите бебето – дайте му вода, обърнете го, погалете личицето му. Взимайте бебето на ръце, когато е спокойно, за да усети емоционалната близост с вас. Положителните емоции осигуряват необходимата енергия на вашето бебе. Щастливото бебе кипи от енергия – движи крайниците си, гука, усмихва се, издава нежни гърлени звуци.
Новороденото не може да говори, не разбира речта на възрастните, но обича да му се говори. По-скоро то обича да чува спокойният глас на любящите го родители. Поставяйте рожбата си винаги в центъра на вашето внимание и тя ще ви се отблагодари със същото, когато порасте.

Майчинството е велик процес

майчинството е велик процесПоради това е сложен и многообразен. Той носи много радост и удовлетворение, но в същото време изисква много всеотдайност и себераздаване.
Чувала съм майки да казват, че отглеждането на детето им отнема цялото време. В същото време татковците се оплакват, че рожбите им поглъщат цялата обич и внимание на техните съпруги, че не им остава време да си поговорят, да се видят. И на този проблем може да се намери решение.

Ако детето ви демонстрира остра нужда от внимание, а в същото време вие имате да си кажете нещо, не изолиррайте бебето, а използвайте следният малък трик. Поставете бебето на леглото между двама ви, говорете помежду си и гледайте с любов в него. Това ще го направи щастливо. Освен това то ще има възможност да слуша нормална човешка реч, което му е необходимо, за да развие своя говор.

Овладявайте умението за емоционално общуване с вашето бебе. Детето отговаря с усмивка на вашата усмивка. То без проблем разпознава гласа на своята майка и своя баща, когато те не са се въздържали да общуват емоционално и речево с него. В отговор на ласкавите думи на възрастния детето произнася гърлени звуци и така показва своето удоволствие от общуването.

Към края на шестия месец човекът става най-привлекателния обект за детето. Ако в началото при взаимодействието си с възрастия детето е било възприемащата страна, след тази възраст то става активната страна. Нараства привързаността на детето към майката и към тези, които се грижат за него. То изразява буйна радост, когато ги вижда. Детето вече не се задоволява с това да следи за действията на възрастния. То все по-често иска да бъде обект на тези действия и на внимание от страна на възрастния. В процеса на това общуване показвайте и своята оценка на поведението и действията на детето – усмихнете се ласкаво и погалете чедото си, когато сте доволен от него, или смръщете вежди и се заканете с пръст, когато то ви е огорчило. Макар че това не е говорно общуване, в него се поставят основите на бъдещия говор на детето.

В емоционалното общуване с вас детето реагира на особеностите на гласа, на интонацията, с която произнасяте думите. Говорът участва в това общуване съмо със своята звукова форма и интонация. Мълчаливите средства за общуване, с които разполага детето, все по-малко го удовлетворяват. Те не могат да задоволят все по-задълбочаващата се потребност на детето от активен контакт с възрастните. Това противоречие ще се реши, когато бебето се научи да разбира вашата реч, а по-късно и само да овладее речта.

Ако вече имате едно дете , появата на бебе в къщи може да му се отрази по различен начин. Най-естествената реакция на по-голямото дете е ревност. Тя се поражда, ако не сте го подготвили предварително за появата на новия член на семейството. По-голямото дете усеща осезателно, че вниманиетоу на което то се е радвало до този момент вече се разпределя между него и бебето. Нещо повече – с присъщата си повишена чувствителност то възприема поведението ви като липса на всякакво внимание към него. Естествено детето лесно се досеща, че виновник за това е новопоявилото се братче или сестриче. В такива случаи баткото или каката вместо да се радва на бебето, търси начини да си отмъсти. Нерядко то щипе или хапе бебето, блъска го. приобщаванеЗа да се избегнат подобни сцени, подгответе първородната си рожба за появата на второто дете. Показвайте му чужди бебета, говорете му за това колко е хубаво да си батко или кака, да се грижиш за по-малкия и да му помагаш. Деветте месеца до появата на новия член на семейството са напълно достатъчни за тази цел.

Не лишавайте по-голямото дете от обичайните нежности, ласки и внимание след раждането на бебето. Ако кажете една нежна и гальовна дума на бебето, кажете една и на другото дете. С всички свои действия и поведение подчертавайте, че то си остава ваш любимец. В същото време показвайте, че разчитате на неговата помощ, че то е нужно на своето братче или сестриче. Така ще помогнете на децата да се обичат вместо да си съперничат.

Етикети: , ,
Публикувано в: За Родителите, За Учителите

12345 (12 гласа, средно: 4,42 от общо 5)
Loading ... Loading ...

1 Коментар »Един коментар to “Дарете детето си с обич и внимание”

  1. gal4eeeto казва:

    Чудесна статия. Бих желала повече родители да я прочетат.

Оставете коментар

Трябва да сте влезли за да коментирате.