потребител:    парола:
 

Автоагресия или криза?!

От известно време, може би около 2 месеца нашата дъщеря , която е на 2 години и половина при определени ситуации изпада в истерични състояния, при които започва да си скубе косата, стиска си с ръцете кожата на различни места по тялото, дори снощи искаше и по очите да се дере.Това го прави или когато някой си тръгва, примерно гости или се разделя с близък за нея човек, или ако се уплаши от нещо, или ако нещо не й угодим, или ако вече е крайно време да я къпем или само да й сменим памперса вечерта, а снощи защото и измихме косата.Пробвахме с говорене, с безразличие, със шамари, със силно притискаща прегръдка, но тя продължава да го прави. Опитва се и мен на дере. Моля ви, помогнете ми!

По всичко личи, че опасенията Ви са основателни и ситуацията е тревожна. Много трудно е да се даде конкретна препоръка, когато детето не се познава, но ще се опитам.
Детето е навлязло по всяка вероятност в кризата на третата година! Това е една много сложна възраст, когато детето се идентифицира, опитва се да бъде самостоятелно и да се налага с мнението и желанията си. Вероятно дъщеря ви се опитва да се наложи като се самонаранява, защото не се сеща за други форми.
Спомнете си дали не сте били свидетели на подобно отношение на някой от вас към себе си. Трябва да запазите изключително спокойствие. Да обясните спокойно и тихо съответната ситуация на детето (раздяла, неизпълнение на каприз и т.н.) и след това да не се намесвате. Със сигурност, ако се оттеглите от стаята и не я наблюдавате, тя ще се откаже от „изнудването“, защото няма кой да я види. Грубостта и физическото насилие нямат място в подобно поведение. Избягвайте спорове и скандали пред децата си. Изяснявайте се насаме в спалнята или навън.
Давайте й повече обич, нежност и внимание! Когато е спокойна, показвайте как не трябва да се постъпва. Когато детето е афектирано, не му противодействайте с неговите действия, т.е. на демонстрирайте колко боли като се скубе или дере. Опитайте да я изкъпете след като започнете една игра на къпане на любими играчки, на братчето – нека да участва и тя. Тези капризи и изблици на автоагресия ще отшумят след няколко месеца, ако не насилвате и обърквате детето. Търпение, търпение и търпение+разбиране!
Ако нямате резултат, може да прибегнете до консултация с психолог или детски психиатър, но смятам, че засега не е необходимо.

Публикувано в: Консултации

12345 (5 гласа, средно: 4,40 от общо 5)
Loading ... Loading ...

Няма Коментари »Оставете коментар

Трябва да сте влезли за да коментирате.